Værktøjsmager Lars Benkjær betjener den avancerede koordinatsliber HAUSER 2000. Han og to andre kollegaer fra GRUBER har været i Schweiz for at modtage undervisning i brugerfladen.

Nordeuropas mest avancerede koordinatsliber står i Haderslev

Værktøjsfabrikken GRUBER har placeret Haderslev på værktøjskortet. Fabrikken har nemlig investeret i koordinatsliberen HAUSER 2000, der kan udføre den mest præcise slibning i hele Nordeuropa.


Publiceret d. 3. juli 2019


”Se lige den her slibning! Den har ikke antydningen af en sliberille.”

Værktøjsmager Lars Benkjær viser et stempel frem med en spejlblank overflade. Stemplet er slebet i GRUBERS nye koordinatsliber HAUSER 2000, som værktøjsfabrikken har købt i Schweiz.

”Det er især på nøjagtighed og hastighed, at koordinatsliberen udmærker sig”, fortæller Lars Benkjær og fortsætter: ”GRUBER kan garantere en nøjagtighed på helt ned til O,5 µm på de emner, vi koordinatsliber.”

Koordinatsliberen sliber både lige og koniske former med 70.000 omdrejninger i minuttet. Hvis man sætter en luftturbine på, kan den køre helt op til 180.000 omdrejninger i minuttet, men det bruger GRUBER kun til de allermindste huller og små hjørneradier. Koordinatsliberen kan slibe med en hjørneradius ned til 0,3 mm.

Ikke antydningen af en sliberille. GRUBERs nye koordinatsliber sliber med en nøjagtighed ned til 0,5 µm.

Et specialbygget rum

’Gennemgang forbudt’. Skiltet på skydedøren ind til rummet med koordinatsliberen virker ikke særlig gæstfrit, men det er der af en grund. Det skal nemlig sikre, at dørene til rummet, kun sjældent står åbne.

”For at undgå unøjagtigheder, holder vi en konstant temperatur herinde ved koordinatsliberen. Vi har installeret et aircondition-system, der sørger for, at der altid er 20°C plus minus en halv grad”, forklarer Lars Benkjær.

GRUBER tager også andre hensyn. Udover åbne døre er både ild og blitz bandlyst i rummet, da koordinatsliberen tolker både stærkt lys og varme som tegn på brand, og derfor straks sætte en brandslukning i gang.

Værktøjsmager Lars Benkjær tjekker størrelsen efter GRUBERs nye koordinatsliber har slebet et stempel.

Uddannelse i Schweiz

Det er kompliceret at køre med den avancerede koordinatsliber. Lars Benkjær og to af hans kollegaer fra GRUBER tog derfor en uge til Schweiz for at lære at betjene systemets brugerflade. Efter koordinatsliberen kom til Haderslev, har de derudover også fået to ugers undervisning af det schweiziske personale fra HAUSER i GRUBERs eget værksted.

”I de to uger fik vi praktisk undervisning i at slibe med maskinen ud fra vores ønsker. Vi lærte både at slibe emner, men også at afrette slibestifter”, fortæller Lars Benkjær.

Han er så småt ved at være fortrolig med den nye koordinatsliber, og ser frem til den dag, hvor han første gang skal prøve at lade maskinen køre ubemandet.

”Det kræver de rette emner, før vi kan køre ubemandet om natten. Jeg glæder mig til, at vi får den ordre,” smiler Lars Benkjær.