Der er i høj grad brug for 17-årige Mikkel Jensen, der er i lære som værktøjsmager hos GRUBER. Gennemsnitsalderen i metalbranchen er nemlig høj. Mellem 500 og 700 faglærte går hvert år på pension, mens der kun kommer 200-300 nyuddannede til.

GRUBER uddanner værktøjsmagere til fremtiden

GRUBER tager ansvar for at sikre jern- og metalbranchen faglært arbejdskraft i fremtiden. Tre ud af GRUBERs 15 ansatte er lærlinge.


Publiceret d. 19. december 2019


”Det er helt perfekt!”

Mikkel Jensen smiler bredt ved spørgsmålet om, hvordan han oplever at være i lære som værktøjsmager hos GRUBER.

”Kollegaerne er rigtig gode til at vise mig, hvordan jeg skal gøre og bagefter give mig plads til selv at prøve mig frem.”

Mikkel Jensen er med sine 17 år den yngste lærling hos GRUBER. Udover Mikkel Jensen har GRUBER yderligere to lærlinge: Voksenlærlingen Simon Seif Scholz, der er på skole i øjeblikket, og den 28-årige Benjamin Bidstrup, der bliver færdigudlært til næste år. Benjamin Bidstrup er ligesom Mikkel Jensen meget glad for sin læreplads hos GRUBER.

”Det har bare været skidegodt”, siger Benjamin Bidstrup og fortæller om sine fremtidsplaner: ”Jeg vil gerne blive her i virksomheden, og forhåbentlig kan jeg på sigt blive en del af virksomhedens ledelse.”

Lærlingen Benjamin Bidstrup er udlært i 2020 og bliver derefter ansat som værktøjsmager i GRUBER.

Lærlinge skal sikre fremtiden

CEO for GRUBER Poul Bek er positiv over, at lærlingene gerne vil blive i virksomheden, når de er udlært. Det giver nemlig GRUBER den kompetente arbejdskraft, som der bliver behov for, når virksomhedens ældste medarbejdere går på pension.

”GRUBER har altid haft tradition for at tage lærlinge. Vi ser det som vores ansvar at bidrage til at uddanne næste generation. Men i øjeblikket har vi tre lærlinge, hvilket er flere, end vi plejer. Den landsdækkende mangel på faglært arbejdskraft, der truer i fremtiden, forsøger vi at imødegå ved selv at uddanne vores medarbejdere,” fortæller Poul Bek.

I både Danmark og Europa kæmper værktøjsfabrikker i øjeblikket med mangel på kvalificeret arbejdskraft, hvilket betyder, at mange fabrikker må sige nej til opgaver. Men ifølge prognoser fra Arbejdsbevægelsens Erhvervsråd bliver den tendens kun værre i fremtiden. Beregningerne viser, at Danmark allerede i 2025 vil mangle 30.000 faglærte indenfor jern- og metalindustien. Manglen på faglært arbejdskraft kan betyde, at danske virksomheder vil miste ordrer, blive tvunget til at få produceret i udlandet og i værste fald lukke.

17-årige Mikkel Jensen vil på sigt gerne videreuddanne sig til værktøjskonstruktør. Branchen har brug for flere unge med den slags fremtidsplaner.

Medlem af Industritekniker.nu

Udover at uddanne et stort antal lærlinge forsøger GRUBER også på anden vis at afværge den truende mangel på faglært arbejdskraft. Værktøjsfabrikken har meldt sig ind i foreningen ’Industritekniker.nu’, der arbejder for at vække interesse for at uddanne sig som industriteknikere og værktøjsmagere.

”De unge i folkeskolen kender ikke nok til karrieremulighederne i jern- og metalbranchen. Det forsøger vi at råde bod på ved blandt andet at være til stede på de sociale medier, hvor vores 12 unge rollemodeller fortæller om uddannelserne og karrieremulighederne”, siger Henning Dam, der er daglig leder af Industritekniker.nu.

’Industritekniker.nu garanterer praktikplads til alle, der vælger at gå i lære som enten industritekniker eller værktøjsmager. I øjeblikket fortsætter de fleste af de bogligt begavede folkeskoleelever i gymnasiet, men det er Henning Dams håb, at flere af dem vil få øjnene op for mulighederne i jern- og metalindustrien.

”Branchen har brug for nogle kloge, unge hoveder med boglige evner, der kan programmere og styre de computerstyrede maskiner, vi har nu”, siger Henning Dam og fortsætter: ”De unge mennesker, der går ind i jern- og metalindustrien er garanteret gode karrieremuligheder, og har de mod på ekstra udfordringer, er der også mange muligheder for at videreuddanne sig”.

Ved fræseren på GRUBER står et af de unge kloge hoveder, som Henning Dam snakker om. Lærlingen Mikkel Jensen er kun lige fyldt 17 år, men han har allerede lagt sine fremtidsplaner.

”Når jeg er færdigudlært værktøjsmager, vil jeg gerne blive hos GRUBER. Og efter nogle år vil jeg videreuddanne mig til værktøjskonstruktør”, fortæller Mikkel Jensen.